Mindfulness, Yoga Nidra & Restorative Yoga

Mindfulness in de yogalessen

In mijn reguliere lessen gebruik ik ook aspecten vanuit de Mindfulness. Ik vind het een waardevolle aanvulling en een mooie methode om te combineren met yoga. 


We leven in een wereld met veel prikkels. Vaak staan we door deze prikkels of door het gevoel daarop te moeten reageren ‘aan’,  in een hoog alerte reactiestand.  Ons hoofd is vaak ‘vol’. Niet gek, want we krijgen meer prikkels te verwerken op een dag dan een mens in de oertijd in een jaar te verwerken had; dit geeft aan dat ons huidige brein en systeem regelmatig terug moet schakelen willen we onszelf gezond houden. Ook hebben we dagelijks ongeveer 40.000 tot 60.000 gedachtes, (veelal zelfs negatieve gedachten), waar we onbewust of bewust naar luisteren. 

Dit alles kan spanning geven, onrust en een gejaagd gevoel gedurende de dag. 


Het is fijn te weten dat het ook anders kan. De gedachten hoeven niet weg, maar je er op een andere manier naar verhouden is mogelijk. Meer rust ervaren in je hoofd en in je lichaam. 

En dat geldt ook voor de prikkels die er zijn. Wellicht voel je dat ze regie over jou nemen in plaats van andersom. Ook met alle prikkels kun je je comfortabeler leren verhouden, zodat ze je minder of zelfs niet meer ontregelen. Yoga en mindfulness leren dat je invloed kunt krijgen welke prikkels je binnen laat komen en wanneer en wat je er mee doet. 

Ook kun je op elk moment van de dag terugkeren naar binnen; je aandacht even losmaken van de buitenwereld en de stilte op zoeken van binnen, om vervolgens vanuit helderheid en rust weer verder de dag in te gaan.

 

Waarom de combinatie?

Mindfulness houdt in dat je leert om met aandacht te verblijven in het huidige moment en je gewaar zijn van alles wat er is.  Je bent bij jezelf en met jezelf en je neemt oordeelloos waar en observeert, hoe het is, wat zich op dat moment in jou aandient . Het krijgt ruimte. Je leert met compassie contact te maken met jezelf.


Je lichaam is je ingang naar binnen. Daarvoor is het nodig om je lichaam te kunnen ervaren. Daar zijn de yoga oefeningen een prachtig middel voor, om op een toegankelijke manier contact te maken met je lichaam en de signalen die het je geeft. Je leert terug te keren in jezelf, de eenheid van lichaam en geest weer te ervaren, zodat je met volledige aandacht in het hier en nu kunt zijn. Yoga en mindfulness zijn de ultieme uitnodiging:

Arriveer in je lichaam. Leer luisteren naar je lichaam. Naar jezelf van binnenuit.


Yoga en mindfulness zijn de ultieme uitnodiging: arriveer in je lichaam, leer luisteren naar je lichaam, naar jezelf van binnenuit.


Gaandeweg zul je meer rust, stabiliteit en helderheid ervaren van binnenuit. En dit heeft vanzelf effect op je gedachten en de prikkels om je heen en hoe jij je daartoe verhoudt. Om te ervaren hoe we de positieve elementen kunnen voeden en hoe we de negatieve kunnen herkennen, omarmen, en transformeren. Tegelijkertijd werk je op een milde manier met je lichaam om meer ruimte en souplesse te ervaren. En alles staat in verbinding; hoe meer ruimteer fysiek ontstaat, hoe meer ruimte je van binnenuit gaat voelen.


Terugkerende aspecten zijn:

  • Je aandacht in het nu brengen.
  • Waarnemen, opmerken hoe het nu is, in en om je heen. 
  • Concentratie op je adem, bewuste ademhaling. 
  • Landen in het zijn, precies zoals het nu is
  • Modus van denken en doen naar alleen maar zijn. 
  • (Fysieke) Signalen herkennen en erkennen.


De mindfulness komt ook duidelijk terug in de Restorative Yoga. 

Restorative Yoga betekent letterlijk herstellende yoga. Het is een meditatieve, passieve vorm die geen inspanning vraagt. Je ligt ongeveer 10-15 minuten in een houding, waarbij je lichaam wordt ondersteund door kussens en dekens. Daardoor word je uitgenodigd om spierspanning los te laten en diep te ontspannen. De adem is een ankerpunt tijdens de houdingen. De hele les is gericht op het verstillen van de geest en het activeren van het parasympatische zenuwstelsel zodat je in de rust en herstelmodus komt. Daarnaast zorgt de ondersteuning van kussens en dekens er voor dat er een makkelijke overgave aan ‘niets doen’ kan ontstaan. Niets doen in de zin van loslaten van spanningen, ruimte geven aan wat er is en alles mag er zijn

Om vervolgens te komen tot ontspanning, innerlijke rust en zachtheid, door te vertragen en te verstillen.
Deze yoga vorm is ook zeer geschikt bij stress gerelateerde klachten, fysieke klachten, of bij herstel van een blessure of ziekte. 


Yoga Nidra


De wortels van de Yoga Nidra liggen in de eeuwenoude tradities van meditatie in India. De Yoga Nidra zoals we die in deze vorm kennen is ontwikkeld door Swami Satyananda Saraswati, rond 1950. Hij ontdekte dat er een stadium bestaat tussen waken en slapen, waarin je je in een diepe ontspanning bevindt die het mogelijk maakt om opgebouwde spanningen los te laten.Yoga Nidra wordt vertaald als 'Yoga slaap'. Het lichaam is volledig in rust (slaapt), terwijl de geest wakker en alert is. Yoga Nidra wordt liggend beoefend. Op systematische wijze wordt je door de stem van de docent begeleid naar een diepe ontspanning op meerdere niveaus.


Het  is weldadig om af en toe een stap uit de aandachtvragende buitenwereld te doen, even  uit te pluggen, de rust op te zoeken. Echte diepe rust te ervaren. In deze staat van zijn herstelt je systeem; het krijgt de ruimte, tijd en aandacht om even terug te schakelen, je over te geven aan een ‘alleen maar zijn’. Je hoeft even niets te doen, niets te denken.


Yoga Nidra is anders dan slapen. Het verschil is dat je tijdens yoga Nidra nog een wakkere geest hebt, waardoor dat diepe herstel mogelijk is. In de slaap verdwijnt het bewustzijn, tijdens een Yoga Nidra sessie kom je juist in een dieper niveau van bewustzijn; je adem wordt kalmer, de spierspanning neemt af, je bloeddruk en je hartslag dalen, je zintuigen trekken zich systematisch terug, behalve je gehoor.


Je ligt volledig stil en bent je bewust van alles wat zich aandient, zonder hierover te oordelen. Tijdens de beoefening kunnen allerlei beelden, gevoelens en sensaties vanuit het onderbewustzijn in het lichaam opkomen. Je systeem is zich dan aan het ontdoen van indrukken en opgebouwde spanningen. Daarom voel je je na een sessie Yoga Nidra écht ontspannen; je hebt losgelaten in plaats van meer indrukken verzameld.


Yoga Nidra geeft je tevens de mogelijkheid om dichtbij jezelf, bij jouw innerlijke eigen wijsheid te komen, je eigen kompas, je hart -kompas. Dat kompas maakt altijd de zuivere keuzes en beslissingen. Maar het is soms, door de drukte van alledag, de regeldingen die er zijn, of alles wat je overkomt, lastig om contact te maken met dat kompas. Daarvoor is diepe ontspanning, verstilling en kalmte nodig. En daaraan over kunnen geven vraagt wat van je.

Yoga Nidra nodigt je uit om dieper te ontspannen, en om voor jou te voelen wat er in en om je heen is, wat je los mag laten aan spanning, om ruimte te geven aan je hart-kompas en welke richting voor jou het beste is. Dit kun jij alleen voor jezelf bepalen.


Kortom; zowel Restorative Yoga als Yoga Nidra hebben beiden een zeer helende, 'resettende' werking op lichaam en geest.

Themalessen 2024

Maandelijkse Ontspanning . Yoga Nidra Xl cursus in Annen

Vrijdag 2 februari

Vrijdag 1 maart

Vrijdag 5 april

Vrijdag 3 mei

Vrijdag 7 juni

OBS De Eshoek, Molenakkers 30, Annen

€ 75,00 

Themaserie Restorative Yoga in Eelde-Paterswolde 

Dinsdag 26 maart

Dinsdag 30 april

Dinsdag 25 juni

Ons dorpshuis, Bahler Boermalaan 4, Paterswolde. 

€ 52,50

Themserie Restorative Yoga  in Vries

Donderdag 28 maart

Donderdag 2 mei

Donderdag 27 juni

Dorpshuis de Pan, Nieuwe Rijksweg 4, Vries.

€ 52,50