Hatha Yogalessen

Saswitha Hatha Yoga


Wat je bij de yogalessen kunt verwachten is een yogavorm waarbij de adem en de concentratie op de adem centraal staan. De adem wordt ingezet om lichaam en geest als eenheid bij elkaar te brengen en om verbinding in jezelf te voelen. Men zegt wel eens te ervaren na een yogales dat hij/zij zich meer zichzelf voelt; dit is een mooi voorbeeld van die verbinding.

Er wordt prestatieloos geoefend. Je doet de yoga echt voor jezelf en voor jouw ervaring. En deze is elke keer weer anders, en daar stem je op af. Het is de kunst om hier onbevooroordeeld naar te kijken; dus om op te merken wat er nu is, en dat er te laten zijn.

In de les werken we met verschillende houdingen die we vaak twee keer dynamisch en een keer statisch beoefenen; de adem staat hierbij centraal en ook de balans tussen ontspanning en kracht ervaren. Alle bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom en de gewrichten komen aan bod en tevens werken we aan concentratie, ontspanning en meditatie, waardoor een complete ervaring ontstaat.

Je aandacht richt je naar binnen, naar jezelf; naar wie jij bent, wat er bij jou past; naar je eigen wijsheid. 

 

Stoelyoga

De yogalessen kunnen ook worden gegeven in de vorm van stoelyoga. Dit is ook opgenomen in het lesaanbod. Het is een prachtige vorm van yoga voor mensen die de reguliere lessen minder toegankelijk vinden bijvoorbeeld, maar wel de effecten van yoga willen ervaren. Ook voor ouderen is stoelyoga een mooie mogelijkheid of wanneer je fysieke beperkingen hebt.

 

Effecten van Yoga

Yoga heeft op zeer veel gebieden effect. Naast bovenstaande beschreven vormen van ervaring heeft yoga ook absoluut een fysiek effect: yoga kan je meer kracht en souplesse geven en is tevens zeer bevorderend voor het omgaan met stress en onrust. Ook brengt het meer beweeglijkheid in de spieren en gewrichten, het optimaliseert de organen, verbetert de spijsvertering, het heeft een gunstige invloed op de bloedcirculatie en het versterkt het immuunsysteem. Kortom; yoga is bevorderend voor onze algehele gezondheid en welzijn!

 

De lesinhoud

De lessen duren een uur of vijf kwartier, m.u.v. de lessen in Assen en de stoelyogalessen, die zijn drie kwartier. We beginnen de les altijd met een moment om vanuit je hoofd, uit de drukte van de dag, naar je lichaam te keren en met aandacht tot jezelf te komen. De lessen hebben vervolgens een basisopbouw van staande houdingen, vervolgens zittende houdingen en daarna liggende houdingen. We werken gezamenlijk toe naar verstilling. Als laatste volgt een eindontspanning waarbij het lichaam wen de geest de tijd krijgen om de effecten van de oefeningen te laten doorwerken. We eindigen de de avondlessen met een kopje kruidenthee. Het is goed om na de les te drinken om op die manier afvalstoffen die zijn vrijgekomen af te voeren en om de les gezamenlijk af te sluiten.

Het is handig om kleding te dragen waarin je je gemakkelijk kunt bewegen.Neem een handdoek of kleedje mee te nemen voor op je matje en evt. warmere kleding voor de eindontspanning. Zorg dat je niet te zwaar eet vantevoren. Een licht verteerbare maaltijd is het meest prettig.

 

Er worden lessen gegeven op meerdere locaties in Drenthe. Een proefles is bij reguliere lesreeksen altijd gratis. Klik hier voor een informatieblad (PDF) van de yogalessen!

Je bent van harte welkom!