Hatha Yogalessen

De yogaoefeningen

De yogaoefeningen geven een groter bewustzijn van het lichaam, het helpt daardoor ook om bewust te kunnen ontspannen. Het gaat hierbij niet alleen om het lichaam, maar ook om het denken tot rust te brengen. Het ontwikkelen van een goede buikademhaling, zoals je bij yoga leert, helpt je daarbij. De buikademhaling heeft daarbij ook een gunstige werking op diverse lichamelijke functies: het hart en de bloedsomloop, de darmfunctie, de menstruatie, de slaap, om er maar enkele te noemen. 


Yoga beoefenen is een gezonde, toegankelijke manier van bewegen. Het helpt je fysiek sterker te worden en geestelijk zul je meer rust en ontspanning ervaren in jezelf. Beide effecten neem je mee je dagelijkse leven in, wat vaak leidt tot (nog) meer bewustere basiskeuzes die voor jou goed zijn en jou goed doen.  Yoga heeft dus een versterkende invloed op je fysieke en mentale gezondheid.


Door het herhalend beoefenen van yoga zul je merken je dat je meer ruimte ervaart in je lichaam (en daardoor meer ontspanning).  Yoga is mede daardoor zeer bevorderend voor het omgaan met stress en onrust en veel mensen slapen er ook beter door. Daarbij brengt yoga ook meer beweeglijkheid in de spieren en gewrichten, het optimaliseert de organen, verbetert de spijsvertering, het heeft een gunstige invloed op de bloedcirculatie, je zuurstofopname en het versterkt het immuunsysteem. Kortom: yoga is bevorderend voor onze algehele gezondheid en gevoel van welzijn. Maar je moet er wel wat voor doen. Het vraagt oefening, concentratie en het naar binnen richten van de aandacht om je de yoga eigen te maken.


Yoga is ook een persoonlijke weg.  Je leert contact te maken met jezelf, van binnenuit. Bij het oefenen in de lessen gaat dan ook niet om de oefening of het resultaat maar om de ervaring. Die verbinding (leren voelen) met jezelf, waarnemen, observeren, elk moment opnieuw. Je leert jezelf (steeds meer) van binnenuit kennen, met zachtheid. Waardoor je steeds werkelijker jezelf kunt zijn.

Yoga maakt bewuster van zowel je lichaam als je geest. Je gaat ervaren dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dat ze een continue wisselwerking op elkaar hebben en hoe je dit positief kunt beïnvloeden.


De lessen

Ik geef yogalessen die geschikt zijn voor iedereen; dat is voor mij een absolute voorwaarde.  De yogales staat voor mij ook voor een plek waarin je in volledige vrijheid jezelf mag zijn.

Tijdens het oefenen leer je je lichaam goed (aan)voelen door de bewegingen die je maakt en daardoor raak je meer verbonden met je lichaam en meer ‘thuis’ in je lichaam. Je leert opgebouwde spanning herkennen en hoe je die vervolgens mag loslaten. Yoga nodigt je uit om op een zachte manier te bewegen en te ontspannen.  

Je aandacht breng je steeds weer in het NU; daarom zitten er ook elementen van mindfulness verweven in mijn lessen. 

Ook wordt je je op een milde manier bewust van wat er in het moment in je omgaat. En vrij van oordelen en gedachten daarover leer je jezelf waar te nemen. Je kunt hiermee spanning, onrust en blokkades verminderen en zelfs voorkomen. De adem speelt een essentiele rol tijdens het beoefenen van yoga. Hoe kalmer je ademt, hoe kalmer het denken. Je zult door yoga dus ook gaan ervaren dat je jouw gedachten tot rust kunt brengen.En hoe rustiger je je in jezelf bent, hoe minder last je hebt van negatieve gedachtes, emoties, belastende gevoelens, onrust. En hoe meer grip je hebt op situaties die dat bij je oproepen. Het effect werkt dus ook door in je dagelijkse leven.


Elke les, elke oefening start vanaf een soort nulpunt waarin je jezelf ervaart in een houding en in het toewerken naar een houding.  Wat kom je tegen? Wat observeer je? Wat vertelt het je? Welke signalen geeft je systeem eigenlijk af en wat vertellen ze je, wat vragen ze je van je?  Waar liggen je grenzen en hoe ga je hiermee om? Yoga nodigt je uit om naar binnen te kijken; wat er in je is en om te voelen wat je nodig hebt op dat moment op jouw weg.

Waar liggen je behoeftes? Wat heb je nodig om je goed te voelen? Hoe meer je daarmee in contact komt hoe meer je vanuit daar gaat leven.

Je neemt je ervaringen mee in je dagelijkse leven.

 

Voor mij is yoga dus ook vooral;  weten en voelen dat je ten aller tijde even stil mag staan om de rust en de kracht in jezelf aan te spreken. Die bron, die er altijd is en waar het goed is zoals het is. Zodat je met innerlijke kalmte, compassie en helderheid weer verder kunt. Met een lichter gevoel.


  Praktische zaken

De hatha yogalessen duren vijf kwartier, (m.u.v. de lessen bij ProfitGym). De stoelyogalessen duren drie kwartier. We beginnen de les altijd met een moment om vanuit je hoofd, uit de drukte van de dag, naar je lichaam te keren en met aandacht tot jezelf te komen. De gewone hatha lessen hebben vervolgens een basisopbouw van staande houdingen, zittende houdingen en daarna liggende houdingen. We werken gezamenlijk toe naar verstilling. Als laatste volgt een eindontspanning waarbij het lichaam en de geest de tijd krijgen om de effecten van de oefeningen te laten doorwerken. Het is goed om na de les wat te drinken om op die manier afvalstoffen die zijn vrijgekomen af te voeren.

Het is handig om kleding te dragen waarin je je gemakkelijk kunt bewegen. Neem een handdoek of kleedje mee voor op je matje en eventueel warmere kleding voor de eindontspanning. Zorg dat je vooraf niet te zwaar eet. Een licht verteerbare maaltijd ongeveer anderhalf tot twee uur voor de les begint is aan te raden.

 

Er worden lessen gegeven op meerdere locaties in Drenthe. Bij mooi weer wordt er - daar waar mogelijk- buiten les gegeven!  Een proefles is bij reguliere lesreeksen altijd gratis.

 

Je bent van harte welkom.

 

' Yoga is het stilleggen van de wervelingen van het denken' 

Saswitha Hatha Yoga

Ik ben opgeleid bij Saswitha opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte in Bilthoven. Bij deze opleiding staat bewustwording centraal. Je leert je aandacht naar binnen te keren om bewust in contact te komen met je lichaam, je emoties en je geest.

Wat je bij deze yogalessen kunt verwachten is een yogavorm waarbij de adem en de concentratie op de adem centraal staan. De adem wordt ingezet om lichaam en geest als eenheid bij elkaar te brengen en om een ontspannen verbinding in jezelf te voelen.

Er wordt prestatieloos geoefend. Je doet de yoga echt voor jezelf; naar jouw mogelijkheden en voor jouw ervaring. En deze zijn elke keer weer anders, en daar stem je op af. Het is de kunst om hier onbevooroordeeld naar te kijken; dus om op te merken wat er nu is, en dat er te laten zijn.

In de les werken we met verschillende houdingen die we vaak twee keer dynamisch en een keer statisch beoefenen; centraal hierin staat de adem en ook de balans ervaren tussen ontspanning en kracht. Alle bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom en de gewrichten komen aan bod en we werken aan concentratie, ontspanning en meditatie, waardoor een complete ervaring ontstaat. Je aandacht richt je naar binnen, naar jezelf; naar wie jij bent, wat er bij jou past; naar je eigen wijsheid.

Stoelyoga

Stoelyoga is een prachtige vorm van yoga voor mensen die de reguliere lessen minder toegankelijk vinden bijvoorbeeld, maar wel de effecten van yoga willen ervaren. Ook voor ouderen is stoelyoga een mooie mogelijkheid of wanneer je fysieke beperkingen hebt. Of wat dacht je van yoga op kantoor? Een heerlijk moment om even te rekken, te strekken en te ontspannen, op de stoel. De ervaringen zijn er niet minder om! Stoelyoga is daarom ook opgenomen in het lesaanbod. Ik heb de cursus tot stoelyogadocent gevolgd bij Paula Jap-Tjong van Stoelyoga Nederland en bij Saswitha de module ' Yoga voor ouderen'  gevolgd, waar we stoelyogalessen ook een onderdeel waren. Ik vind stoelyoga absoluut een verrijking in het lesaanbod! 

Je kunt een stoelyogales volgen in Assen op maandagochtend, (twee lessen), in Assen op woensdagochtend, en in Vries op donderdagochtend. 


Je bent welkom! Klik hier als je je gelijk wilt aanmelden of meer informatie wilt.