Yoga Nidra

Yoga Nidra

De wortels van de Yoga Nidra liggen in de eeuwenoude tradities van meditatie in India. De Yoga Nidra zoals we die in deze vorm kennen is ontwikkeld door Swami Satyananda Saraswati, rond 1950. Hij ontdekte dat er een stadium bestaat tussen waken en slapen, waarin je je in een diepe ontspanning bevindt die het mogelijk maakt om opgebouwde spanningen los te laten. Yoga Nidra wordt vertaald als 'Yoga slaap'. Het lichaam is volledig in rust (slaapt), terwijl de geest wakker en alert is.


Yoga Nidra wordt liggend beoefend. Op systematische wijze wordt je door de stem van de docent begeleid naar een diepe ontspanning op meerdere niveaus.

Je komt in een dieper niveau van bewustzijn. De adem wordt kalmer, de spierspanning in het lichaam neemt af, de bloeddruk en de hartslag dalen. Je zintuigen trekken zich systematisch terug, behalve je gehoor.

Je ligt volledig stil en je bent je bewust van alles wat zich aandient, zonder hierover te oordelen. Tijdens de beoefening kunnen allerlei beelden, gevoelens en sensaties vanuit het onderbewustzijn in het lichaam opkomen. Je systeem is zich dan aan het ontdoen van samskara’s (indrukken, opgebouwde spanningen). Daarom voel je je na een sessie Yoga Nidra écht ontspannen; je hebt losgelaten in plaats van meer indrukken verzameld.


Yoga Nidra geeft je tevens de mogelijkheid om dichtbij jezelf te zijn, bij jouw innerlijke eigen wijsheid te komen, je eigen kompas, je hart -kompas. Die maakt altijd de goede keuzes en beslissingen. Maar het is soms, door de drukte van alledag, de regeldingen die er zijn, of alles wat je overkomt in je leven, lastig om contact te maken met dat kompas. Daarvoor is diepe ontspanning, verstilling en kalmte nodig. En daaraan over kunnen geven vraagt wat van je.

Yoga nidra nodigt je uit om dieper te mogen ontspannen, en om voor jou te voelen wat er in en om je heen is, wat je los mag laten aan spanning, en waar jouw hart-kompas zich mee bezig houdt; en welke richting voor jou het beste is. Dit kun jij alleen voor jezelf bepalen.

Je kunt dus nooit iets fout doen; alles wat er is is er, en is goed.


Kortom; Yoga nidra heeft een zeer helende, 'resettende' werking op lichaam en geest.


Wil je ook ervaren wat Yoga Nidra voor jou kan doen? Meld je dan aan voor een van de Yoga Nidra lessen die op verschillende locaties gegeven wordt.Yoga Nidra lessen 2020

Yoga Nidra Tynaarlo

Data volgen nog

Bekken en Bodemhuis, Dorpsstraat 26B Tynaarlo

€ 10,00 per les

Yoga Nidra Annen

Data volgen nog

OBS De Eshoek, Molenakkers 30, Annen

€ 10,00 per les